Απάντηση στην ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Πολυτέκνων Σάμου – Ικαρίας & Φούρνων

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Αξιότιμα μέλη του Συλλόγου Πολυτέκνων Σάμου – Ικαρίας και Φούρνων,

Το Δημογραφικό είναι η πιο σοβαρή απειλή για το μέλλον του τόπου μας και χρήζει άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης. Η συνεχής τάση μείωσης των γεννήσεων σε συνδυασμό με την φυγή των νέων στο εξωτερικό βάζουν σε κίνδυνο τόσο την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας όσο και την κοινωνική συνοχή. Η εξοντωτική φορολόγηση και οι περικοπές που επέβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ επιδείνωσαν την κατάσταση και ειδικότερα δε για τις πολύτεκνες οικογένειες γιγάντωσαν τις, ήδη αυξημένες, δυσκολίες. Αυτές τις πολιτικές οφείλουμε να τις ανατρέψουμε στην πράξη ώστε να δώσουμε ουσιαστική στήριξη στις υπάρχουσες οικογένειες και προοπτική ώστε να δημιουργηθούν νέες.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη καταθέσει Προτάσεις Νόμων με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής για την στήριξη της οικογένειας όπως:

 1. 200 ευρώ τον μήνα επί 3 χρόνια, για κάθε νέο παιδί που γεννιέται. (ανεξάρτητα από τα οικογενειακά επιδόματα).
 2. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
 3. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%.
 4. Εφάπαξ επίδομα τοκετού 1000 ευρώ για κάθε παιδί.
 5. Οι τρίτεκνοι αποκτούν όλα τα δικαιώματα των Πολύτεκνων, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα αυτών που σήμερα έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα.
 6. Μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
 7. Καθιερώνουμε «Εθνικό Αποταμιευτικό Λογαριασμό» για κάθε παιδί, με την συμμετοχή τόσο του Γονέα, όσο και της Πολιτείας (Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Η οικογενειακή συμμετοχή θα εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος. Μοναδικός δικαιούχος θα είναι το παιδί, μετά την ενηλικίωσή του, ώστε να χρησιμοποιήσει το ποσό για σπουδές ή επαγγελματική δραστηριότητα.
 8. Κάθε οικογένεια δικαιούται «Κοινωνική Επιταγή» για κάθε παιδί σε προσχολική ηλικία, η οποία εγγυάται το δικαίωμα για ένταξη και φροντίδα, ΟΛΩΝ των παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό. Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
 9. Στεγαστική Συνδρομή για κάθε οικογένεια για διάστημα δύο ετών από την απόκτηση νέου παιδιού. Η στεγαστική συνδρομή δίδεται μέσω μείωσης του φόρου εισοδήματος ή ειδικού επιδόματος ενοικίου ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ανάλογα αν η οικογένεια μένει ή όχι σε δικό της σπίτι.
 10. Τα 382 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και τα 59 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με Αναπηρία, διασφαλίζονται πλήρως εντασσόμενα στις Κοινωφελείς υπηρεσίες των Δήμων και στις κοινωνικές υπηρεσίες τους, με το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό τους.
 11. Καθιερώνεται το ακατάσχετο και ασυμψήφιστο των οικογενειακών επιδομάτων.
 12. Τα οικογενειακά επιδόματα θα καταβάλλονται με τον όρο της φοίτησης των παιδιών στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση.
 13. Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Υποστήριξης Οικογενειών σε κάθε Δήμο της χώρας. Τα Κέντρα λειτουργούν συμπληρωματικά με τις κοινωνικές Υπηρεσίες των αντίστοιχων ΟΤΑ και παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης σε οικογένειες με προβλήματα. Τα κέντρα χρηματοδοτούνται από Εθνικούς και Κοινοτικούς Πόρους.
 14. Τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δημογραφικής Πολιτικής, ώστε να εξειδικεύεται και να παρακολουθείται η εφαρμογή του Πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής. Συμμετέχουν εκπρόσωποι Υπουργείων, Αυτοδιοίκησης, Πολύτεκνων, Οργανώσεων Γυναικών, της ΕΣΑΜΕΑ, των ΑΕΙ, και των πολιτικών κομμάτων της Βουλής.
 15. Τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής, στο Υπουργείο Eργασίας , που θα εξειδικεύσει και εφαρμόσει πολιτικές είτε με διάθεση των αναγκαίων πόρων, είτε με αποτελεσματικό συντονισμό των συναρμόδιων δημόσιων Υπηρεσιών.

Η στήριξη των νέων ζευγαριών, η αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, η παροχή κινήτρων και διευκολύνσεων για την ανατροφή παιδιών αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα. Βασικές προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού είναι η αναγέννηση του Κοινωνικού κράτους και η διαρκής και έμπρακτη στήριξη των οικογενειών με μόνιμα μέτρα και όχι με πρόσκαιρες επιδοματικές πολιτικές.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.