Μεταναστευτικό – Η Ανθρωπιστική και Κοινωνική κρίση στο νησί της Σάμου

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση με την διαχείριση του προσφυγικού το μοναδικό που έχει καταφέρει,δυστυχώς με απόλυτη επιτυχία,είναι να καταστήσει την χώρα “αποθήκη ψυχών”. Ειδικότερα δε στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου με δομές φιλοξενίας 650 ανθρώπων,σε τελευταία καταμέτρηση βρέθηκαν 6.800 πρόσφυγες όπου στην πλειοψηφία τους διαβιούν σε αυτοσχέδιες σκηνές εκτεθειμένοι στα ακραία καιρικά φαινόμενα,όλες τις εποχές του χρόνου. Θα ήταν άτοπο να συζητήσουμε για τις συνθήκες υγιεινής και ασφαλείας καθώς ξεπερνούν κάθε πιθανό όριο του ανεκτού ενώ η ιατρική περίθαλψη βαραίνει το ήδη υποστελεχωμένο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου,το μοναδικό του νησιού όπου εξυπηρετεί όλο το νομό της Σάμου,που αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών και των προσφύγων. Σημαντική πληροφορία,πως το Κ.Υ.Τ. Σάμου βρίσκετε εντός των ορίων,στις παρυφές,της πρωτεύουσας του νησιού που έχει πληθυσμό περί τους 6.000 κατοίκους.

Γίνεται εύκολα κατανοητό πως ο κοινωνικός ιστός της πρωτεύουσας αλλά και της ευρύτερης περιοχής έχει διαλυθεί,ο τουρισμός και το εμπόριο έχουν δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα και η κανονικότητα είναι άγνωστη για τους κατοίκους του νησιού. Αν προσθέσουμε τον υπερπληθυσμό της περιοχής και τον διεθνή διασυρμό του νησιού και της χώρας για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η κυβερνητική πολιτική έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα.

Έχοντας απέναντι τους τόσο τον τοπικό πληθυσμό όσο και τους πρόσφυγες,η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ υποσχέσεων για αποσυμφόρηση και για βελτίωση των συνθηκών έχοντας καταρρίψει κάθε ρεκόρ της έννοιας “αφερεγγυότητα”.Τελευταίο παράδειγμα η υπόσχεση του στην αντιπροσωπεία κοινωνικών,οικονομικών και αυτοδιοικητικών φορέων της Σάμου την Τρίτη 4/12/2018 για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού με την μεταφορά 2.000 μεταναστών και προσφύγων στην ενδοχώρα έως τις 16/12/2018. Οι μέχρι τώρα απομακρύνσεις είναι αμελητέες και αν ληφθούν υπόψιν οι νέες ροές αφίξεων ίσως έχουμε και περαιτέρω αύξηση του προσφυγικού/μεταναστευτικού πληθυσμού το προσεχές διάστημα.

Πρόσφατα ψηφίστηκε η διατήρηση του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στα νησιά που ταλανίζονται από το μεταναστευτικό πάντα σε σύνδεση με τον υπερπληθυσμό προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούν. Είναι σαφές ότι η κεντρική εξουσία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα με σχέδιο και προγραμματισμό αλλά με την απαράδεκτη επιδοματική πολιτική που ακολουθεί δυστυχώς σε όλους τους τομείς της. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα μείζον ζήτημα και η λύση του οφείλει να είναι ρεαλιστική,με σχέδιο,με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και πάνω από όλα Ευρωπαϊκή. Η Ελλάδα στο μερίδιο που τις αναλογεί πρέπει να δημιουργήσει θεσμούς και διαδικασίες διαφανείς και που θα λειτουργούν με ταχύτητα ώστε να υποδεχθεί και να ταυτοποιήσει τις προσφυγικές ροές,να προωθήσει στις τελικές χώρες προορισμού όσους δικαιούνται άσυλο και να επιστρέφει όσους δεν δικαιούνται την διεθνή προστασία.

Να μπει ένα τέλος στον ατέρμονο κύκλο που κρατάει δέσμιους τόσο τους πρόσφυγες όσο και τις τοπικές κοινωνίες. Τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης να επιτελούν αυτό που πραγματικά είναι ο σκοπός τους,την άμεση και ταχύτατη υποδοχή και ταυτοποίηση και την ανάλογη προώθηση των προσφύγων. Να μην κρατούν σε καθεστώς ομηρίας και αβεβαιότητας χιλιάδες ανθρώπους και να μην μεταθέτει τις βαρύτατες συνέπειες της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής για την προσφυγική κρίση στις τοπικές κοινωνίες που πασχίζουν να επιβιώσουν σε συνθήκες κρίσης και ύφεσης.

Να γίνει επιτέλους κατανοητό ότι δεν είναι ένα σποραδικό φαινόμενο αλλά όσο υποκινούνται πόλεμοι,όσο υπάρχει φτώχεια και εξαθλίωση σε αρκετά σημεία του πλανήτη μας,αυτή η κατάσταση θα είναι πάγια μιας και τα σύνορά μας είναι και ευρωπαϊκά. Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει το διεθνές της κύρος,να διαπραγματευθεί επιτέλους σοβαρά και να διεκδικήσει την επίλυση της προσφυγικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί σε μια καταμέτρηση,είναι ανθρώπινες ψυχές και οι τοπικές κοινωνίες και τα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά τους δεν είναι άλλοθι για την συνέχεια μιας απάνθρωπης πολιτικής. Η Κεντρική Εξουσία οφείλει να σεβαστεί επιτέλους την πατρίδα μας και την ιστορία της,να σεβαστεί τους κατοίκους των ακριτικών νησιών που με μόχθο προσπαθούν να επιβιώσουν στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής,να σεβαστεί όσους μεταναστεύουν για μια καλύτερη ζωή,να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην παρατάει στο έλεος ανθρώπους και μικρά παιδιά χωρίς την προοπτική για ένα καλύτερο αύριο.

Άρθρο μου στο MilosNews.net

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.